Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- ok. 2 łyżki oliwy
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- zioła do smaku
Sposób przygotowania
1. Do miski wkładamy drożdże i zalewamy szklanką ciepłej wody, ale nie gorącej, bo wtedy zabijemy drożdże.
2. Przesiewamy mąkę do miski.
3. Dodajemy sól, cukier, oliwę i zioła.
4. Mieszamy składniki łyżką i następnie wyrabiamy rękami.
5. Gdy ciasto jest gładkie i nie przykleja się do dłoni, przykrywamy je i odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
6. Rozgrzewamy patelnię na minimalnym ogniu.
7. Dzielimy ciasto na około 4 części (zależnie od preferowanej grubości placka). Każdy z nich formujemy na desce, podsypując mąką.
8. Wykładamy placek na rozgrzaną, suchą patelnię.
9. Smarujemy sosem i układamy dodatki według uznania.
10. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 10 minut na najmniejszym ogniu.
Kanapka we włoskim stylu Składniki na 1 porcję - chlebek typu flatbread - ulubiony ser - kiełbasa salami pepperoni, albo wege zamiennik - oliwa z oliwek - suszone pomidory - szynka gotowana - ulubione pesto - płatki drożdżowe nieaktywne, albo parmezan Przygotowanie: 1. Przekroić chlebek i skropić go oliwą. 2. Podpiec szynkę na suchej patelni. 3. Przytostować pieczywo na suchej patelni. 4. Ułożyć na pieczywie składniki kanapki i posmarować górę chlebka pesto. 5. Zapiec w opiekaczu, na grillu, lub patelni. Podawać gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz