Przejdź do głównej zawartości

Domowe wieprzowe burgery barbecue

Składniki


Burgery
- 400 gr mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki sosu barbecue
-1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz


Dodatkowo
- 2 bułki do hamburgerów
- musztarda (najlepiej miodowa)
- sos barbecue
- konfitura z żurawiny
- papryka słodka w zalewie
- papryka jalapeno (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na złoto. 
Mięso przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką.
Następnie dodać cebulę i dodać sos barbecue. 
Wyrobić mięso, by składniki dobrze się połączyły. 

Uformować dwa duże burgery i smażyć z najlepiej na patelni grillowej. 

W międzyczasie zgrillować bułki.
Burgera smażyć 3-4 minuty  każdej strony i pod żadnym pozorem nie dociskać, ponieważ wypłyną soki.

Po usmażeniu kotletów zaczynamy składać burgera. Zaczynamy od posmarowania spodu musztardą. następnie kładziemy kotleta (bugera), pokrojoną w paski paprykę słodką, jalapeno (opcjonalnie), nakładamy konfiturę z żurawiny i polewamy sosem barbecue. Następnie przykrywamy górą bułki i mamy gotowego burgera. 
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kanapka we włoskim stylu

           Kanapka we włoskim stylu  Składniki na 1 porcję - chlebek typu flatbread - ulubiony ser - kiełbasa salami pepperoni, albo wege zamiennik - oliwa z oliwek - suszone pomidory - szynka gotowana - ulubione pesto - płatki drożdżowe nieaktywne, albo parmezan Przygotowanie: 1. Przekroić chlebek i skropić go oliwą. 2. Podpiec szynkę na suchej patelni. 3. Przytostować pieczywo na suchej patelni. 4. Ułożyć na pieczywie składniki kanapki i posmarować górę chlebka pesto. 5. Zapiec w opiekaczu, na grillu, lub patelni. Podawać gorące.

Domowa pizza

Domowa pizza Składniki Ciasto 0,5 kg mąki 4 dkg (40 g) drożdży 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Sos Pasata lub pomidory w puszce Oregano Przyprawa włoska (opcjonalnie) Czosnek Dodatki Szynka gotowana Szynka parmeńska (opcjonalnie) Pieczarki Cebula Kiełbasa wiejska/swojska Ser (w moim przypadku bez sera, bo mam alergię) Papryka (opcjonalnie) Przygotowanie Zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki, pieczarek i cebuli. Pieczarki z cebulą dusimy na patelni na oleju do miękkości. Następnie gotujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy pół butelki pasaty, lub jedną puszkę pomidorów. Dodajemy czosnek, oregano (ja dałem 4 łyżeczki) i opcjonalnie przyprawę włoską. Następnie gotujemy sos, aż się zredukuje. W razie potrzeby można dosolić i dopieprzyć. Następnie robi...