Składniki
Burgery
- 400 gr mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki sosu barbecue
-1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo
- 2 bułki do hamburgerów
- musztarda (najlepiej miodowa)
- sos barbecue
- konfitura z żurawiny
- papryka słodka w zalewie
- papryka jalapeno (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na złoto.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką.
Następnie dodać cebulę i dodać sos barbecue.
Wyrobić mięso, by składniki dobrze się połączyły.
Uformować dwa duże burgery i smażyć z najlepiej na patelni grillowej.
W międzyczasie zgrillować bułki.
Burgera smażyć 3-4 minuty każdej strony i pod żadnym pozorem nie dociskać, ponieważ wypłyną soki.
Po usmażeniu kotletów zaczynamy składać burgera. Zaczynamy od posmarowania spodu musztardą. następnie kładziemy kotleta (bugera), pokrojoną w paski paprykę słodką, jalapeno (opcjonalnie), nakładamy konfiturę z żurawiny i polewamy sosem barbecue. Następnie przykrywamy górą bułki i mamy gotowego burgera.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz