Przejdź do głównej zawartości

Kanapka we włoskim stylu

           Kanapka we włoskim stylu 
Składniki na 1 porcję
- chlebek typu flatbread
- ulubiony ser
- kiełbasa salami pepperoni, albo wege zamiennik
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory
- szynka gotowana
- ulubione pesto
- płatki drożdżowe nieaktywne, albo parmezan
Przygotowanie:
1. Przekroić chlebek i skropić go oliwą.
2. Podpiec szynkę na suchej patelni.
3. Przytostować pieczywo na suchej patelni.
4. Ułożyć na pieczywie składniki kanapki i posmarować górę chlebka pesto.
5. Zapiec w opiekaczu, na grillu, lub patelni. Podawać gorące.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Domowa pizza

Domowa pizza Składniki Ciasto 0,5 kg mąki 4 dkg (40 g) drożdży 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Sos Pasata lub pomidory w puszce Oregano Przyprawa włoska (opcjonalnie) Czosnek Dodatki Szynka gotowana Szynka parmeńska (opcjonalnie) Pieczarki Cebula Kiełbasa wiejska/swojska Ser (w moim przypadku bez sera, bo mam alergię) Papryka (opcjonalnie) Przygotowanie Zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki, pieczarek i cebuli. Pieczarki z cebulą dusimy na patelni na oleju do miękkości. Następnie gotujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy pół butelki pasaty, lub jedną puszkę pomidorów. Dodajemy czosnek, oregano (ja dałem 4 łyżeczki) i opcjonalnie przyprawę włoską. Następnie gotujemy sos, aż się zredukuje. W razie potrzeby można dosolić i dopieprzyć. Następnie robi...

Domowe wieprzowe burgery barbecue

Składniki Burgery - 400 gr mielonej wieprzowiny - 1 średnia cebula - 1 łyżeczka oregano - 2 łyżki sosu barbecue -1/3 łyżeczki słodkiej papryki - sól i pieprz Dodatkowo - 2 bułki do hamburgerów - musztarda (najlepiej miodowa) - sos barbecue - konfitura z żurawiny - papryka słodka w zalewie - papryka jalapeno (opcjonalnie) Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na złoto.  Mięso przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką. Następnie dodać cebulę i dodać sos barbecue.  Wyrobić mięso, by składniki dobrze się połączyły.  Uformować dwa duże burgery i smażyć z najlepiej na patelni grillowej.  W międzyczasie zgrillować bułki. Burgera smażyć 3-4 minuty  każdej strony i pod żadnym pozorem nie dociskać, ponieważ wypłyną soki. Po usmażeniu kotletów zaczynamy składać burgera. Zaczynamy od posmarowania spodu musztardą. następnie kładziemy kotleta (bugera), pokrojon...