Domowa pizza
Składniki
Ciasto
0,5 kg mąki
4 dkg (40 g) drożdży
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Sos
Pasata lub pomidory w puszce
Oregano
Przyprawa włoska (opcjonalnie)
Czosnek
Dodatki
Szynka gotowana
Szynka parmeńska (opcjonalnie)
Pieczarki
Cebula
Kiełbasa wiejska/swojska
Ser (w moim przypadku bez sera, bo mam alergię)
Papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki, pieczarek i cebuli.
Pieczarki z cebulą dusimy na patelni na oleju do miękkości.
Następnie gotujemy sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy pół butelki pasaty, lub jedną puszkę pomidorów.
Dodajemy czosnek, oregano (ja dałem 4 łyżeczki) i opcjonalnie przyprawę włoską. Następnie gotujemy sos, aż się zredukuje. W razie potrzeby można dosolić i dopieprzyć.
Następnie robimy ciasto
Do miski wsypujemy pół kilograma mąki.
Następnie dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Dodajemy drożdże i przyprawę do pizzy. Wlewamy szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody.
Najpierw mieszamy ciasto łyżką, a potem zagniatamy. Jeśli jest nadal kleiste, to podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne.
Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, to odstawiamy je na 30 minut.
Jak ciasto wyrośnie, rozciągamy je i wykładamy na blachę - ja używam prostokątnej.
Następnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy dodatki
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz