Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza

Domowa pizza
Składniki

Ciasto
0,5 kg mąki
4 dkg (40 g) drożdży
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sos
Pasata lub pomidory w puszce
Oregano
Przyprawa włoska (opcjonalnie)
Czosnek

Dodatki
Szynka gotowana
Szynka parmeńska (opcjonalnie)
Pieczarki
Cebula
Kiełbasa wiejska/swojska
Ser (w moim przypadku bez sera, bo mam alergię)
Papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie

Zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki, pieczarek i cebuli.
Pieczarki z cebulą dusimy na patelni na oleju do miękkości.

Następnie gotujemy sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy pół butelki pasaty, lub jedną puszkę pomidorów.
Dodajemy czosnek, oregano (ja dałem 4 łyżeczki) i opcjonalnie przyprawę włoską. Następnie gotujemy sos, aż się zredukuje. W razie potrzeby można dosolić i dopieprzyć.

Następnie robimy ciasto
Do miski wsypujemy pół kilograma mąki.
Następnie dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Dodajemy drożdże i przyprawę do pizzy. Wlewamy szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody.
Najpierw mieszamy ciasto łyżką, a potem zagniatamy. Jeśli jest nadal kleiste, to podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne.
Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, to odstawiamy je na 30 minut.

Jak ciasto wyrośnie, rozciągamy je i wykładamy na blachę - ja używam prostokątnej.
Następnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy dodatki

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kanapka we włoskim stylu

           Kanapka we włoskim stylu  Składniki na 1 porcję - chlebek typu flatbread - ulubiony ser - kiełbasa salami pepperoni, albo wege zamiennik - oliwa z oliwek - suszone pomidory - szynka gotowana - ulubione pesto - płatki drożdżowe nieaktywne, albo parmezan Przygotowanie: 1. Przekroić chlebek i skropić go oliwą. 2. Podpiec szynkę na suchej patelni. 3. Przytostować pieczywo na suchej patelni. 4. Ułożyć na pieczywie składniki kanapki i posmarować górę chlebka pesto. 5. Zapiec w opiekaczu, na grillu, lub patelni. Podawać gorące.

Domowe wieprzowe burgery barbecue

Składniki Burgery - 400 gr mielonej wieprzowiny - 1 średnia cebula - 1 łyżeczka oregano - 2 łyżki sosu barbecue -1/3 łyżeczki słodkiej papryki - sól i pieprz Dodatkowo - 2 bułki do hamburgerów - musztarda (najlepiej miodowa) - sos barbecue - konfitura z żurawiny - papryka słodka w zalewie - papryka jalapeno (opcjonalnie) Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na złoto.  Mięso przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką. Następnie dodać cebulę i dodać sos barbecue.  Wyrobić mięso, by składniki dobrze się połączyły.  Uformować dwa duże burgery i smażyć z najlepiej na patelni grillowej.  W międzyczasie zgrillować bułki. Burgera smażyć 3-4 minuty  każdej strony i pod żadnym pozorem nie dociskać, ponieważ wypłyną soki. Po usmażeniu kotletów zaczynamy składać burgera. Zaczynamy od posmarowania spodu musztardą. następnie kładziemy kotleta (bugera), pokrojon...