Zapraszam na przepis mojej babci na pierniczki
Składniki
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg.)
4 pełne łyżki miodu
200 g cukru pudru
125g margaryny lub masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta soli
3-4 łyżeczek przyprawy do pierników
Przygotowanie
Margarynę lub masło, miód i przyprawę do pierników podgrzać.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy rozpuszczone produkty i jajko (margaryna / masło z miodem, i przyprawą do pierników, wcześniej studzimy, żeby jajko się nie ścięło)
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, rozwałkować ciasto na cienkie płaty, i wykrawać z niego pierniczki.
Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza, przez około 15 minut,
Komentarze
Prześlij komentarz