Przejdź do głównej zawartości

Szama Vlog - Pad Thai - Bistro Umami

Szama Vlog - Pad Thai - Bistro UmamiZapraszam na nowy Szama Vlog na kanale Szama TV w Bistro Umami, przy ulicy Radomskiej 24, w Starachowicach

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kanapka we włoskim stylu

           Kanapka we włoskim stylu  Składniki na 1 porcję - chlebek typu flatbread - ulubiony ser - kiełbasa salami pepperoni, albo wege zamiennik - oliwa z oliwek - suszone pomidory - szynka gotowana - ulubione pesto - płatki drożdżowe nieaktywne, albo parmezan Przygotowanie: 1. Przekroić chlebek i skropić go oliwą. 2. Podpiec szynkę na suchej patelni. 3. Przytostować pieczywo na suchej patelni. 4. Ułożyć na pieczywie składniki kanapki i posmarować górę chlebka pesto. 5. Zapiec w opiekaczu, na grillu, lub patelni. Podawać gorące.

Domowa pizza

Domowa pizza Składniki Ciasto 0,5 kg mąki 4 dkg (40 g) drożdży 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Sos Pasata lub pomidory w puszce Oregano Przyprawa włoska (opcjonalnie) Czosnek Dodatki Szynka gotowana Szynka parmeńska (opcjonalnie) Pieczarki Cebula Kiełbasa wiejska/swojska Ser (w moim przypadku bez sera, bo mam alergię) Papryka (opcjonalnie) Przygotowanie Zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki, pieczarek i cebuli. Pieczarki z cebulą dusimy na patelni na oleju do miękkości. Następnie gotujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy pół butelki pasaty, lub jedną puszkę pomidorów. Dodajemy czosnek, oregano (ja dałem 4 łyżeczki) i opcjonalnie przyprawę włoską. Następnie gotujemy sos, aż się zredukuje. W razie potrzeby można dosolić i dopieprzyć. Następnie robi...

Domowe wieprzowe burgery barbecue

Składniki Burgery - 400 gr mielonej wieprzowiny - 1 średnia cebula - 1 łyżeczka oregano - 2 łyżki sosu barbecue -1/3 łyżeczki słodkiej papryki - sól i pieprz Dodatkowo - 2 bułki do hamburgerów - musztarda (najlepiej miodowa) - sos barbecue - konfitura z żurawiny - papryka słodka w zalewie - papryka jalapeno (opcjonalnie) Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na złoto.  Mięso przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką. Następnie dodać cebulę i dodać sos barbecue.  Wyrobić mięso, by składniki dobrze się połączyły.  Uformować dwa duże burgery i smażyć z najlepiej na patelni grillowej.  W międzyczasie zgrillować bułki. Burgera smażyć 3-4 minuty  każdej strony i pod żadnym pozorem nie dociskać, ponieważ wypłyną soki. Po usmażeniu kotletów zaczynamy składać burgera. Zaczynamy od posmarowania spodu musztardą. następnie kładziemy kotleta (bugera), pokrojon...